8 Mart 2016 Salı

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN




Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. Bu olaydan 53 sene sonra, 26 -27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihinde tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. 8 Mart tarihinin Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak ANILMASIN, tam olarak 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti.
Günümüzde kapitalist sistemin bize dünya kadınlar günü diye sunduğu, tek taş pırlanta, kırmızı güller ve mum ışığı eşliğinde eğlenilen bir günü ben kabul etmiyorum. Burda bir katliyamdan bahsedilirken, hemcinslerinin hak arama mücadelesinde diri diri yakılması sonucu ilan edilen böylesi kan kokan bir günü nasıl olurda Dünya Kadınlar Günü diye kutlayabiliriz Bugün kutlama değil, diri diri yanan 129 emekçi kardeşimizi ve günümüz emekçi kadınlarımız ANMA, dünden bugüne neler değişti bunları konuşma ve hakkımız olan Eşitlik ve Adaletin herzamankinden dahada çok üzerine basa basa dile getirme günüdür.. Bugün dünya kadınlar günü değil.. Dünya EMEKÇİ Kadınlar Günüdür. Hediyelerle KUTLAMA DEĞİL .. 129 işçi ve bugüne kadar zor şartlarla baskı altında çalışıp(çalışan) emek ve can verenler kardeşlerimizi anma günüdür. .

2 yorum:

  1. kesinlikle anlamından sapmış olay ranta dönmüş. hoş işimize de gelmiyor değil hediyeler indirimler o ayrı. ama anma olayı kesinlikle yok.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için önemlidir