16 Eylül 2018 Pazar

Sen deli misin kim inanır bu saçmalıklara? Boşuna kürek çekiyorsun! Çiftçi kazanmıyor, senin buğdayını kim ne yapsın?

Bu gün facebook ta Ebru Baybara Demir'in yazısını okudum içim biraz da olsa umut doldu. İşte o yazı
Sen deli misin kim inanır bu saçmalıklara? Boşuna kürek çekiyorsun! Çiftçi kazanmıyor, senin buğdayını kim ne yapsın?
🌾🌾🌾🌾
Bunlar aldığımız tepkilerden yalnızca birkaçıydı. Gelen tüm bu tepkilere rağmen inandığımız bu yoldan vazgeçmedik! Geçtiğimiz haziran ayında 1650 kg yerel buğday tohumu 70 kadın çiftçinin emeği ile 20 ton oldu. Bir dönümde ortalama 180-200 kg ürün elde ettik.  Su kullanmadık; su kullanmadığımız için elektrik de harcamadık. Tohumu bir kez tedarik ettikten sonra yeniden ekmek için yeni tohuma ihtiyacımız da kalmadı!
🌾🌾🌾🌾
Yabancı ot ile mücadelede kültürel yöntemlere başvurduk, ziraai ilaç satın almadık, bunun için enerji de harcamadık. Kimyasal gübre hiç kullanmadık. Hayvansal gübre ve sıvı solucan gübresi tek gübremizdi. Her gün arazimizi ziyaret edip ekinlerimiz nasıl diye gözlemledik. Haziran ayı geldiğindeyse hasadımızı tüm köy bir araya gelerek bereket yemeği ile kutladık.
🌾🌾🌾
Son bir haftadır geçmiş olsun ziyaretime gelen çiftçilerimizle konuşuyoruz. ‘’Zarar ediyoruz’’ diyorlar. ‘’Ekmeyeceğiz artık’’ diyorlar. Bunun üzerine birlikte bir hesap yaptık. Dönümde biz 200 kg; onlar 750 kg ürün aldılar. Peki onlar 750 kg ürünü nasıl mı aldılar?
🌾🌾🌾
Tohum satın aldılar. Taban gübresi sürdüler. Bununla kalmadılar yabancı ot ilacı, vitamin, kimyasal gübre satın aldılar. En az on kez suladılar. Bunu yapabilmek için sondaj çalıştılar. Elektrik harcadılar. Daha fazla yakıt harcadılar. Sürekli gübre atarak ürünü beslediklerini sandılar. Ürünü, toprağı, suyu ve en önemlisi de doğayı zehirlediler. Destek adı altında aldıkları bütün parayı bu çabaya ödediler. Sonuç olarak hasattan elde ettikleri 750 kg buğdayın 500 kg’ını borca verdiler. Ellerinde 250 kg buğdayla üretim yaptıklarını sandılar. Oysa her ikimizin elinde de aynı miktarda ürün var şimdi.
🌾🌾🌾
Eğer bir değişim yapacaksanız o değişimi kendiniz başlatmalısınız! Çiftçi yerel tohum istiyoruz diye geliyor bize. ‘’Su bitti, üretim girdileri çok yükseldi! Yakında tarım yapamayacağız’’ diyorlar. Aslında üretim girdilerini kendileri yaratıyorlar.
🌾🌾🌾
Bu yıl 20 ton ürünü tohumluk dağıtıyoruz. -Sadece Mardin için- 650 dönüm toprağımız ata tohumu ile buluşacak. Değişim toprakta başlayacak!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için önemlidir